ALICE MILLER

Εκδόσεις ΡΟΕΣ (ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ) 2009

Το σώμα μας είναι αγγελιοφόρος μηνυμάτων που αρνούμαστε να δούμε με το “ηθικό” μυαλό μας. 

Μου πήρε αρκετό καιρό να το τελειώσω. Το άφηνα για μέρες, καθώς πολλές φορές μου προκαλούσε θλίψη. Οι αλήθειες που ξεδιπλώνονται έκαναν την καρδιά μου να σφίγγεται, να κλαίει και τελικά να απελευθερώνει ένα από τα βάρη της. Ένα βιβλίο με μεγάλες συγκινήσεις. Τουλάχιστον από το προσωπικό μου ταξίδι μαζί του. Πιστεύω όσο βαθύτερα μέσα σου θέλεις να σκαλίσεις τόσο περισσότερο από το χρόνο σου απαιτεί.

Μα όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αφήσουμε τον εαυτό που έχουμε ταυτιστεί. Για αυτό και για μένα ήταν δύσκολο να επιστρέφω στο βιβλίο αυτό. Μέσα μου ήξερα ότι διαβάζοντας το θα ακολουθούσε ένας μικρός θάνατος. Μια πεποίθηση, μια ιδέα, ένα συναίσθημα, μια συνήθεια, οτιδήποτε έχω ταυτιστεί καλούταν να θυσιαστεί. Σε ποιον αρέσει ο θάνατος….;

Το βιβλίο επιβεβαιώνει αυτό που μόνη μου άρχισα να καταλαβαίνω τον τελευταίο καιρό. Μόνο που αυτή τη φορά, καθησυχάζομαι γιατί δε φταίω εγώ αλλά κάποιος άλλος. Για πρώτη φορά όλο αυτό το βάρος νιώθω να ξεφορτώνεται από πάνω μου. Παραμένει μόνο η ευθύνη των επιλογών μου από εδώ και πέρα. Όταν μαθαίνεις την αλήθεια, οι δικαιολογίες λιγοστεύουν.

Ναι η αγάπη που μου έμαθαν έχει ανταλλάγματα, είναι μια αγάπη σκάρτη. Μπορεί να μη με χτυπούσαν , να μην αδιαφορούσαν μα τη ψυχή μου τιμωρούσαν. Με γέμιζαν τύψεις και ενοχές από όταν ήμουν μικρό παιδί. Μου έδιναν τα πάντα από υλικά και ευκαιρίες εκτός από την ελευθερία να είμαι ο εαυτός μου. Όταν πια μεγάλωσα πάλι δεν ήμουν αρκετή, με κατηγορούσαν ότι η αυτοπεποίθηση μου λείπει. Και τι έκαναν λοιπόν για αυτό; Πάλι δεν έγινε αποδεκτό αυτό που είμαι, πάλι βρέθηκα να διψάω για αγάπη, όπως όταν ήμουν παιδί. Αγάπη αληθινή, από αυτή που δε ζητάει τίποτα πίσω, που απλά με δέχεται όπως είμαι.

Με βαφτίσατε κακομαθημένη, πεισματάρα, ασταθή και άριστη μαθήτρια σε μια ζωή που δεν υπάρχουν βαθμοί, για το καλό μου. Για να γίνω καλύτερη. Καλύτερη από τι; Τώρα καταλαβαίνω ευτυχώς ότι αγάπη δεν είναι αυτή.

Ξέφυγα λίγο, φαίνεται ότι μέσα μου βράζει ένας θυμός. Θυμός που από τις τρεις αδερφές εγώ τουλάχιστον έχω εκφράσει μερικές φορές, αν και μετά με έπνιξαν οι ενοχές. Οι άλλες μου αδερφές, πιο “ηθικές”, πιο εκπαιδευμένες δεν γύρισαν να κατηγορήσουν το κεφάλι ποτέ. Κι όλα αυτά που νιώθουν ή δε νιώθουν δεν τα ξέρω, βλέπω όμως ότι κάτι τους βασανίζει. Ας είμαι λάθος, θα μιλήσω για μένα. Όταν εγω κατηγορούσα τους γονείς μας, εκείνες είχαν πολλούς καλούς λόγους να μου υπενθυμίσουν την ευγνωμοσύνη και τη συγχώρεση που τους οφείλουμε. 

Και έτσι, για να μπούμε στο βιβλίο, το σώμα αρρωσταίνει και το κενό γεμίζει με ανούσιες τροφές και με ανθρώπους που μας φέρονται όπως μάθαμε. Ανθρώπους, χειριστικούς, που απαιτούν την αγάπη μας κάνοντας μας να νιώθουμε ενοχικά. Ανθρώπους που θέλουν συνεχώς να μας διορθώνουν και εμείς να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτό. Ή γινόμαστε εμείς τέτοιοι, τοξικοί για εμάς και τους γύρω μας. Είναι για το καλό μας. Έτσι μάθαμε…. Έτσι μας έλεγαν όλοι…. Είναι για το καλό σου, να μην είσαι ο εαυτός σου.

Αν σου φαίνονται σκληρά όλα αυτά, όπως λέει και το βιβλίο είναι γιατί κοιτάς ακόμα επιφανειακά. Στην πραγματικότητα όμως ξέρεις την αλήθεια. Η αλήθεια είναι μέσα μας. Τα βράδια που κλαίμε, τις μέρες που δεν την παλεύουμε, τις ώρες που πνίγουμε στο φαγητό, στα νεύρα που ξεσπάμε στους δικούς μας ανθρώπους.

Ο θυμός δε φεύγει μέχρι να αναγνωρίσουμε γιατί υπάρχει. Ο θυμός είναι εδώ και θα εμφανίζεται με κάθε τρόπο είτε κρυμμένος, είτε φανερός. 

Το βιβλίο καταθέτει πολλά παραδείγματα. Στην αρχή ανθρώπων που δε ξέφυγαν ποτέ, αρρώστησαν και πέθαναν χωρίς να βρουν το θάρρος να κατηγορούσαν τους γονείς τους. Ήταν αδιανόητο για αυτούς να αποδεχτούν ότι οι γονείς που τους έφεραν σε τούτο τον κόσμο ευθύνονται για την καταστροφή τους. Ήταν επίσης απαράδεκτο να δημοσιεύσουν κάτι τέτοιο καθώς όλη η κοινωνία θα τους απέρριπτε.

Στη συνέχεια μας δίνει παραδείγματα από ασθενείς, που ενώ βρέθηκαν κοντά στο θάνατο (κυριολεκτικά και μεταφορικά), κατάφεραν να ξαναγεννηθούν, να ζήσουν αληθινά όταν επιτέλους σταμάτησαν να νιώθουν ότι έχουν υποχρέωση να συγχωρήσουν τους γονείς τους.
Όταν άρχισα να ανακαλύπτω τον εαυτό μου κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Είναι αλλιώς να στο λένε αλλιώς να το νιώθεις στο πετσί σου. 

Το βιβλίο μιλάει για τη δήθεν ηθική που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα για την τέταρτη εντολή. Την εντολή που καταδικάζει όλα τα παιδιά να είναι ευγνώμων για τους γονείς τους παρά την κακοποίηση που υπέστησαν. Ακόμα και σαν ενήλικες που αρχίζουν και καταλαβαίνουν τα σφάλματα των γονέων τους υποχρεώνονται να τους συγχωρούν και να ανέχονται τη δήθεν αγάπη τους. 

Η καταπιεσμένη ψυχή τους και ο ειλικρινής θυμός που θάβεται πίσω από αυτή τη δήθεν ηθική εκδηλώνεται είτε προς τους άλλους σε επιθετική συμπεριφορά είτε προς τα μέσα σε ψυχολογικές, νευρωτικές και σωματικές ασθένειες. Το σώμα μας είναι αγγελιοφόρος μηνυμάτων που αρνούμαστε να δούμε με το “ηθικό” μυαλό μας. 

Η ψυχαναλύτρια, η οποία όπως καταλαβαίνετε για πολλούς λόγους έχει παρεξηγηθεί, παρατήρησε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να θέλουμε να έχουμε σχέση με ανθρώπους που “πουλάν” αγάπη, και ας γίνεται εν αγνοία τους λόγω δικών τους τραυμάτων. Για εκείνη κακοποίηση δεν είναι μόνο η σωματική, μα κυρίως η αυτή της ψυχής. Κακοποίηση που πολλές φορές είναι καλά κρυμμένη, ντυμένη με μεταξωτά και δύσκολα γίνεται αντιληπτή από εμάς και τον περίγυρο μας. Θα έλεγα ότι ίσως είναι το πιο ύπουλο είδος καθώς το διανοητικό μας βρίσκει πολλούς λόγους να τη δικαιολογήσει, όμως πάντα το σώμα μας και η καρδιά μας θα γνωρίζει και θα προσπαθεί να μας μιλήσει. Ας το ακούσουμε!

Θες να δεις την αλήθεια κατάματα ή προτιμάς τις δικαιολογίες; Θες να απογαλακτιστείς από ότι δε σε εξυπηρετεί ή θες να ξοδεύεσαι στην τοξικότητα και να ασθενείς;

Η ψυχαναλύτρια σε αυτό το βιβλίο αναφέρεται και στους εθισμούς. Οι ουσίες, είτε παράνομες είτε νόμιμες, δε λύνουν το πρόβλημα μόνο προσωρινά του φοράνε ένα ωραία χιτώνα, σαν αυτό του Harry Potter που τον έκανε αόρατο. 

Όπως και η ενασχόληση με την τέχνη αδυνατεί από μόνη της να σε απαλλάξει από αυτό τον εσωτερικό θυμό αν δεν υπάρχει το θάρρος να αποστασιοποιηθούμε από τους ανθρώπους που μας στέρησαν την αγάπη όταν ήμασταν αθώα παιδιά.
Μια ακόρεστη δίψα θα μας ακολουθεί και ποτέ τίποτα δε θα μας ικανοποιεί. 

Για τους γονείς μου που θα το διαβάζουν αυτό έχω να πω ότι ο πατέρας μου κάνει βήματα για να διορθωθεί. Μας σέβεται περισσότερο από ότι πριν. Ίσως επειδή πέρασε πολλά με την υγεία του, βλέπει πιο καθαρά. Επίσης δεν κρύβει το μίσος του για το μέρος που μεγάλωσε και τελευταία κατάλαβε και ποια είναι η μάνα του, δεν τη δικαιολογεί πια. 

Όσο αναφορά τη μάνα μου, έχει πολλά καλά μα ηρεμία δεν έχει βρει. Αυτό για μένα λέει πολλά. Όταν θα διαβάσει αυτά που θα γράψω ξέρω ότι θα νιώσει ενοχές γιατί και εκείνη έτσι έμαθε. Η αγάπη για εκείνη είναι δουλεία. Κάνει τα πάντα για τους άλλους εκτός από να τους αποδέχεται. Το επικριτικό της βλέμμα δύσκολα το αποχωρίζεται. Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια διψάει για αληθινή αγάπη και αποδοχή. Αυτή που δε βρήκε από τους γονείς της, τη ψάχνει, σχεδόν απαιτώντας την,  στα παιδιά της και τώρα στα εγγόνια της. Ενώ παραδέχεται τα λάθη της δεν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια στην πράξη. Η γλώσσα και το μυαλό της τρέχουν όπως και η ίδια. Τρέχει να κάνει δουλειές, ελπίζοντας βαθιά μέσα της ότι αυτές θα της εξασφαλίσουν την αγάπη. Ακόμα χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως “Δεν τρως, γιατί στεναχωρείς τη γιαγιά”, “Δε με θέλεις εδω… δε μαγαπάς ε”. Ακόμα υποτιμά τον ίδιο της τον εαυτό. Δε μπορώ ούτε καν να φανταστώ τι πληγές κρύβει μέσα της, μα ούτε και μπορώ να την ανεχτώ. Όταν είμαι κοντά της νιώθω την ανασφάλεια της, γίνομαι και εγώ το ίδιο. Δεν το ξέρω, απλά το νιώθω. 

Αυτό που ξέρω είναι ότι πριν διαβάσω το βιβλίο είχα τύψεις επειδή δεν τους άντεχα και δεν τους ήθελα κοντά μου, τώρα τους λέω την αλήθεια μου. Ένιωθα ότι αν δεχτώ τη βοήθεια τους είμαι υποχρεωμένη να τους δώσω για αντάλλαγμα την ελευθερία μου. Να γίνω το παιδί που θέλουν. Γεγονός που είναι μια καλή δικαιολογία για να μη κυνηγήσει κάποιος τα όνειρα του. Εύκολη λύση…

Όμως όπως μου έχει πει και η αδερφή μου είμαι για τα δύσκολα! Και θα συμπληρώσω.. Είμαστε για τα δύσκολα!! 

Εύχομαι να καταφέρω να δείξω στο παιδί μου την αληθινή αγάπη, να θυμάμαι πάντα να το αποδέχομαι όπως είναι! Κι αν δεν τα καταφέρω να έχει το θάρρος να μείνει μακριά μου ώστε η ζωή να του στείλει ανθρώπους που θα το διδάξουν με το παράδειγμα και τη στάση τους. Όπως με δίδαξαν και εμένα, ο καθένας με τον τρόπο του, άγνωστοι/ γνωστοί που γκρέμισαν τοίχους και φώτισαν την καρδιά μου. 
(Κώστας, Ιφιλένεια, Λίνα, Lasha, Keylan, Lisa & David, Ιωάννα, Νίκος, Γιώργος, Παντελής, Δήμητρα, Ανώνυμοι)

0 Shares:
2 comments
  1. I think this is among the most vital info for me.
    And i am glad reading your article. But want to
    remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really nice : D.

    Good job, cheers

    1. I am so glad you found my article useful. As far as the website style is the result of a teamwork with wemedia digital marketing.
      Thanks for your feedback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
selfie in the forest
Read More

Γιατί Blog

Waking up the Quintessence Πιστεύω ότι όλοι έχουμε να πούμε μια ωραία ιστορία. Mοιράζοντας τις εμπειρίες μας αλληλοστηριζόμαστε…
Read More

Ποιος είμαι;

Πάμε λίγο να ζήσουμε στο τώρα, δίχως να ζυγίσουμε τι δίνουμε,τι παίρνουμε Να κυλήσουμε όπως τα λεπτά στην…
Read More

Φύγε

Σε είδα κάπου εκείΜε ένα ψεύτικο χαμόγελο πλατύΝα κοιτάς λοξά αριστεράπίσω να με τραβάς– σου φωνάζω πιο σιγά…